Joustavasti asiakkaiden ehdoilla (Mika Holopainen)

Joustavasti asiakkaiden ehdoilla

Mika Holopainen

Toimin Nuorisotiedon kirjaston vs. informaatikkona 2000-luvun alussa. Sijaisuuteni oli lyhyt, mutta mieleenpainuva ja ammatillisesti avartava. Kirjaston tilat stadionilla olivat viihtyisät ja valoisat. Pitkän käytävän varrella riitti työhuoneita, joista piipahteli väkeä sekä kirjaston että sen lähellä sijainneen kahvinkeittimen ja vesiautomaatin herkuista nauttimassa. Tunnelma oli yleensä rento, vaikka töitä tehtiinkin antaumuksella. Kirjaston sijainti oli hyvä myös lounaspaikkojen suhteen, etenkin Töölön etniset ravintolat vetivät puoleensa ja monet kiinnostavat keskustelut käytiin lounaspöydän ääressä.

Toiminta osana Allianssin työyhteisöä loi kirjastotyöhön omat erityispiirteensä. Kirjastolaiset olivat aktiivisesti mukana tiimeissä, mutta toimintaa riitti myös yhteisissä tapahtumissa, kuten Allianssi-risteilyn järjestelyissä. Arkinen työ oli monipuolista ja palvelut toteutettiin joustavasti asiakkaiden ehdoilla. Esimerkiksi lainojen ja artikkelikopioiden toimittaminen postitse suoraan asiakkaille oli kauempana asuville tiedon tarvitsijoille tärkeää ja vaivatonta kaukopalvelua. Toisaalta myös verkkoon pyrittiin tuottamaan tietoa joustavasti, mutta samalla räätälöidysti asiakaskunnan tarpeita ajatellen.

Verkkopalveluihin panostaminen on sittemmin jatkunut ja nykyiset kirjaston verkkosivut ovat hieno kokonaisuus sekä sisällöllisesti että ulkoisen ilmeen ja käytettävyyden näkökulmasta; heti etusivulta hahmottuu palvelujen koko kirjo ja käyttäjä pääsee välittömästi tekemään vaikkapa hakuja kirjaston aineistoista.

Oma polkuni kirjastomaailmassa johti amk- ja yliopistokirjastoihin, mutta myös yhteys Nuorisotiedon kirjastoon on säilynyt. Samalla on säilynyt kiinnostus ja kunnioitus yleisemminkin erikoiskirjastoissa tehtävää työtä ja palveluasennetta kohtaan. Nopea reagointi, joustavuus ja asiakaskeskeisyys, näiden suhteen monissa isommissa kirjastoissa voitaisiin ottaa oppia Nuorisotiedon kirjastosta.

Hienoa on ollut päästä mukaan jäseneksi kirjastotoimikuntaan (v. 2010 alkaen), kuuntelemaan, keskustelemaan ja jakamaan ideoita kirjaston kehittämiseksi. Kirjastotoimikunnan kokoukset keskusteluineen ovat osaltaan tarjonneet perspektiiviä siitä, mihin suuntaan kirjastokenttä ja sen palvelut ovat kehittyneet ja kehittymässä.

Mika Holopainen toimi Nuorisotiedon kirjaston vs. informaatikkona v. 2000 ja sittemmin kirjastotoimikunnassa edustaen Helsingin yliopiston kirjaston Keskustakampuksen kirjastoa (valtiotieteet).