Kirjaston tila ja lukemisen paino (Anna Tiitinen, 2015)

Kirjaston tila ja lukemisen paino

Anna Tiitinen, 2015

Tulevana kesänä käynnistyvä Allianssi-talon peruskorjaus on jo alkanut aiheuttaa lievää ahdistusta Nuorisotiedon kirjaston informaatikkojen ja asiakkaiden keskuudessa. Väistötiloihin muutto kun tarkoittaa vähintäänkin järkevää pakkaamistyöskentelyä useiden tuhansien kirjojen parissa sekä kirjojen huolellista sijoittelua väliaikaisten tilojen ja varaston välille. Kirjojen kantaminen on iso urakka sekin, tosin tähän odotamme saavamme myös ulkopuolista apua. Mallia voisi ottaa vaikkapa Latviasta, missä kansalliskirjaston muutto toteutettiin osittain ihmisketjuna. Lisäksi asiakkaat ovat olleet huolissaan siitä, mistä kirjasto remontin aikana löytyy; heille olemme vastailleet, että toivottavasti muutaman sadan metrin päästä...

Koska väistötiloista ei vielä ole varmaa tietoa, olemme konkreettisen aineiston läpikäynnin ohessa päässeet jo pohtimaan uuden kirjastotilan toteutusta. Saimme jo nähtäväksemme ensimmäisen luonnoksen Allianssi-talon uudesta tilajaosta, josta kirjasto löytyy tuttuun tapaan katutasosta. Uutta tulee olemaan kirjaston ja ravintolan tilojen yhtenäistäminen esimerkiksi lasiseinien avulla. Kirjastolle tämä sopii: olemme jo pitkään haaveilleet kirjastotilan hyödyntämisestä myös aukioloaikojen ulkopuolella, joten jatkossa jäsenjärjestöt ja muut tilanvuokraajat voisivat käyttää pelkän Allianssi-salin sijaan miltei koko alakertaa. Tilojen yhdistäminen on samalla myös haaste, sillä kirjastokävijöille tulee varata työpisteitä rauhallisempaakin työskentelyä varten.

Haaveilemme toki monesta muustakin kirjastoon liittyvästä uudistuksesta, joista pyörillä kulkevat hyllyt ovat olennaisia jo edellä esitellyn tilojen yhdistelyn kannalta. Kaikenlaiset ja -kokoiset tapahtumat voisi olla hauska toteuttaa myös kirjaston puolella, jos osan tai vaikka kaikki hyllyistä saisi väliaikaisesti järjestettyä ihan uudenlaiseen muodostelmaan. Liikuteltavien hyllyjen lisäksi toivomme runsaasti ikkunoita ja väljyyttä; näistä nykyinen kirjastotila on saanut paljon hyvää palautetta, joten luonnollisesti emme haluaisi heikentää kirjaston valoisuutta tai tilantuntua. Mitä te toivoisitte Nuorisotiedon kirjastolta, millaiseen kirjastotilaan haluaisitte jatkossa tulla? Tulkaa kevään aikana kertomaan tai laittakaa sähköpostia: kirjasto(at)alli.fi.

Kirjastotilojen suunnittelu on päässyt viime aikoina muutenkin esille, kun Helsingin uuden keskustakirjaston rakentamista on puitu julkisuudessa. Vaikkei kirjaston ja saunan yhdistelmä ehkä kaikkien mieleen olekaan, on ehdottoman tärkeää, että pääkaupungin keskustaan saadaan lisää tilaa kaikenikäisten ajanviettoa varten. Kirjastot ovat nyt ja toivottavasti jatkossakin paikkoja, joihin voi mennä vailla minkäänlaisia suorituspaineita; esimerkiksi nuoret voivat viettää niissä aikaansa ja samalla olla tasavertaisia kansalaisia, vaikkeivät rahaa kulutakaan. Ostoskeskusten yksioikoisten kulutuspäämäärien tapaan kirjastotkin perustettiin alun perin palvelemaan yhtä, tiukkarajaista tavoitetta eli kansan sivistämistä. Onneksi tavoitteita on sittemmin monipuolistettu ja sivistymisen ohella kirjastoissa voi ja saa nykyisin myös viihtyä, joko kirjan parissa tai sitten ilman.

Kirjan puolesta tosin puhutaan tänä vuonna entistä painokkaammin, onhan vuosi 2015 nimetty viralliseksi Kirjan vuodeksi. Viime sunnuntaina vietettiin Lukurauhan päivää, mutta lukemiseen voi syventyä muulloinkin, milloin ja missä tahansa. Hektinen nykymaailma kaikkine multitaskaamisineen ja päällekkäisine vaatimuksineen suorastaan anoo rinnalleen rauhallista ja pitkäkestoista tekemistä. Lukemisen kautta tapahtuva uusiin maailmoihin sukeltaminen on mahtavaa vastapainoa pinnalliselle, lyhytjänteiselle surffailulle ja minäkeskeisessä maailmassa piehtaroinnille. Kirjan merkityksen ja vastapainon tuntee myös fyysisesti: jo yksittäinen kirja saattaa pitkän lukutuokion jälkeen painaa herkullisesti käsissä, saati sitten muuton yhteydessä tiuhaan tahtiin siirreltävät, tietoa tihkuvat Nuorisotiedon kirjaston opukset...

Kutsuin mukaan kirjastotilan ideointiin jo aiemmin ja nyt lopuksi haastan teidät kaikki lukemaan vielä tämän kuukauden aikana yhden oikean kirjan painetussa, painavassa muodossa. Lisähaastetta kaipaaville suosittelen HelMetin lukuhaastetta ja lukuinspiraatiota etsivät toivotan tervetulleiksi niin sivistystä kuin viihdettä tarjoavaan Nuorisotiedon kirjastoon!

Aiheesta muualla