Kirjastosta konsertteihin (Hannu Kylkisalo)

Kirjastosta konsertteihin

Hannu Kylkisalo

Allianssi ry:n historiaan mahtuu ajanjakso (1994 -2005), jolloin henkilökunnalla oli mahdollisuus päästä seuraamaan Olympiastadionilla merkittävimpiä musiikki- ja urheilutapahtumia. Huomattiin, että kun käveli Allianssin toimistotilojen päähän ja kapusi portaat ylös, metallioven takaa avautui Stadikan katsomo. C.S. Lewisin Narnia -kirjoissa vanha kaappi avasi oven taikamaailmaan ja Allianssissa koettiin samankaltaisia ihmeitä omissa toimistotiloissa.

Allekirjoittanut testasi ensimmäisen kerran harmaata ihmeovea Rolling Stonesin vieraillessa toistamiseen Suomessa kesäkuussa 1995. Järjestysmiehillä oli niin tuolloin, kuin muulloinkin ihmettelemistä, kun lehdistökatsomoon valui koko ajan uutta väkeä kun silmä vähän vältti. Katsomo oli konserteissa vähän sivussa lavaan nähden, mutta lahjahepoa ei kannattanut katsoa hampaisiin, varsinkin kun toilettipalvelut toimivat ilman jonotuksia ja eväitä saattoi pitää mukavasti Nuorisotiedon kirjastossa. Innokkaana jalkapallomiehenä tunnettu kansainvälisten asioiden päällikkö kävi katsomassa maaotteluiden hidastukset erätauoilla kokoushuoneen televisiosta.

Bon Jovi ja Tina Turner pitivät paikalla olleiden kertoman mukaan hienot konsertit kesällä 1996. Allekirjoittanut oli todistamassa seuraavana vuonna U2:n esiintymistä, sekä ensimmäistä Michael Jacksonin perättäisinä päivinä pitämistä keikoista. 24.8. turvatoimet olivat erityisen tarkat, sillä tuhopolttaja oli yrittänyt päivää aiemmin sabotoida Jacksonin esiintymislavan. Mainittakoon että samainen kaveri oli ehtinyt jo heilua tulitikkuineen ravintola Pikku Pietarissa tuhoisin seurauksin kuluneen vuoden maaliskuussa. Stadionille mies oli tuonut kanisterissa viitisen litraa bensiiniä ja levittänyt sen jo näyttämörakenteisiin, kunnes vartiointiyritys huomasi miehen elkeet. Eräs helsinkiläiskomisario puolusteli vahinkoa MTV3:n uutisissa todeten, että Olympiastadionin vartiointia voi verrata vain talvisodan itärajan puolustamiseen. Hänen mukaansa vartiointi ei voinut olla koskaan aukotonta.

Kun Jacksonin konsertti koitti, pettymys oli suuri, sillä työpaikalle ei ollutkaan menemistä. Turvamääräykset estivät kaikenlaisen liikehdinnän toimistotiloihin ja Eteläkaarteen portilla olleilla allianssilaisilla oli useita seuralaisia mukana. Neuvokas Nuorisotyö-lehden toimitussihteeri ei jäänyt lehdellä soittelemaan, vaan päätti että pidetään lehden toimitusneuvoston kokous, ja vieläpä omissa toimistotiloissa. Paikalle hälytetty Stadion-säätiön vahtimestari pälyili monenkirjavaa kokousväkeä hämmentyneen oloisena, sillä jostain syystä joukkio oli päättänyt valita kokouspaikakseen Suomen meluisimman paikan. Nappikuulokkeilla varustetut pukumiehet taisivat olla suorittamassa jotain muuta turvatehtävää, kun kokousväki kapusi toimistotiloihin.

Jacksonin esiintyminen oli ammattimaista ja show muutenkin huippuunsa hiottu. Allekirjoittanut sai kyseisen illan päätteeksi tutustua ensimmäisen kerran energiajuomien ihmemaailmaan. Silloisen vaimon sisaren mies päätti ostaa kiitokseksi sisäänpääsystä Michael Jackson Mystery Drink -juomat, Puolen yön aikoihin tyhjätty tölkki aiheutti sen yllätyksen, että yöunet siirtyivät päivällä eteenpäin. Olipahan aikaa kertailla miltä Beat it, Thriller ja Billie Jean olivat kuulostaneet elävänä...

Hannu Kylkisalo työskenteli Nuorisotiedon kirjastossa v. 1990-2001, joista informaatikkona 1997-2001 ja sen jälkeen kirjastotoimikunnan jäsenenä. 

Aiheesta muualla