Nuorisotiedon kirjasto 40 vuotta – näkyykö missään? (Anna Tiitinen, 2014)

Nuorisotiedon kirjasto 40 vuotta – näkyykö missään?

Anna Tiitinen, 2014

Nuorisotiedon kirjasto, kaikille avoin nuorisoalan erikoiskirjasto, perustettiin vuonna 1974, joten tänä vuonna täyteen tulee kunnioitettavat 40 vuotta. Keski-ikäisellä kirjastolla menee oikein mukavasti: lainaluvut ovat kasvaneet (viime vuoden luvut ylittivät edelliset jopa tuhannella lainalla!), asiakkaita käy kiitettävään tahtiin ja kirjaston molemmilla informaatikoilla riittää tekemistä. Paria päivää vaille kolmivuotinen työurani Nuorisotiedon kirjastossa on toki tuonut eteen myös vähemmän mukavia asioita, joista useimmat kiteytyvät kirjastossamme usein kuultuun huudahdukseen "Kunpa olisin saanut tietää teistä/tästä paikasta jo aiemmin!". Näkyvyys - tai oikeammin sen puute - onkin ehkä se kiperin ongelma, jonka minä ja kollegani valitettavan usein joudumme työssämme kohtaamaan.

Sama tunnettuuspulma koskettaa tosin muitakin erikoiskirjastoja, joita tästä maasta ja etenkin pääkaupunkiseudulta onneksi vielä runsaasti löytyy. Pienten kirjastojen vielä pienemmät resurssit rajaavat tiukasti toimintaa, eikä näkyvyyden lisäämiseksi ehditä saati voidakaan tehdä mitään, kun työaika ja energia kuluvat enimmäkseen päivittäisten perustoimintojen suorittamiseen. Yhden hengen (eikä välttämättä kahdenkaan informaatikon) kirjastoista ei siis noin vain marssita koulutuksiin ym. ammattitaitoa ja sosiaalisia verkostoja ylläpitäviin ja synnyttäviin tapahtumiin. Viimeisimmän asiakaskyselyn kiitettävät tulokset ja päivittäin saamamme kehut kertovat kuitenkin, että Nuorisotiedon kirjasto on pystynyt hyödyntämään tehokkaasti eri kohtaamiset ja oppimisen paikat.

Kasvaneista lainaluvuista ja loistavasta palautteesta on toki kiittäminen myös suurta joukkoa mainioita asiakas- ja muita yhteistyösuhteita, jotka olemme taustaorganisaatiomme ja verkostojemme kautta onnistuneet luomaan ja tavoittamaan. Allianssin jäsenjärjestöt voisivat toki käyttää kirjaston palveluja aktiivisemmin, mutta esimerkiksi Humak-yhteistyö tuo jatkuvasti opinnäytteitään työstäviä opiskelijoita hyllyjemme väliin tietoa hakemaan. Uusin yhteistyön muoto on vajaan vuoden ikäinen (ja toistaiseksi vielä epävirallinen) yhteiskuntatieteellisten kirjastojen verkosto, jossa on mukana muutama suuri ja useampi pieni kirjasto. Verkoston tavoitteena on lisätä kirjastotietämystä ja -tunnettuutta sekä verkoston jäsenille että laajemmalle yleisölle. Viime vuoden loppupuolella järjestimme Kaisa-talossa Helsingissä Yhteiskunnallista tietoa - Mistä sitä saa? -esittäytymistilaisuuden, ja jatkoa seuraa alkusyksystä Eduskunnan tiloissa.

Näkyvyyttä olemme lisänneet myös suuren suosion saavuttaneen, reilun vuoden ikäisen laukkukirjastomme avulla. Laukkukirjasto on nuoreen ikäänsä nähden ehtinyt kiertää jo lukuisia tapahtumia ja päässyt reissaamaan tämän vuoden aikana peräti Syötteellä saakka. Uusimmalla nuorisotiedolla tai seminaarin aihepiiriin liittyvällä materiaalilla pakatun kirjastokapsäkin voi tilata elävöittämään tilaisuutta ja inspiroimaan koulutuspäivien ryhmätyöskentelyä. Kirjoja voi lainata laukusta itsepalveluna, ja tarvittaessa informaatikon saa mukaan joko osa- tai kokopäiväiseksi saattajaksi. Yhteistyökumppaneistamme erityisesti Mediakasvatusseura on innostunut laukustamme ja hyödyntänyt sitä useissa tapahtumissaan. Kevään mittaan laukun voikin bongata Allianssin foorumien ohella esimerkiksi 1.4. Helsingissä järjestettävästä mediakasvatuksen tutkijatapaamisesta.

Juhlavuosi on oiva hetki pohtia mennyttä ja suunnata katsetta kohti tulevaa, vaikkapa sitten näkyvyyden näkökulmasta. Uudet yhteistyömuodot ja innovatiiviset tavat esitellä kirjaston aineistoa ovat jo osoittautuneet toimiviksi, ja tänä vuonna Nuorisotiedon kirjasto pyrkii näkymään myös katukuvassa juuri lanseeratun tyylikkään kirjastokassin avulla. Lisää kirjaston kuulumisia ja juhlavuoden tunnelmia voi lukea esimerkiksi kirjaston uutiskirjeestä (joka kannattaakin saman tien käydä tilaamassa kirjaston kotisivuilta), mutta maailman ihanimmaksi paikaksi tituleeratun 40-vuotiaan kirjaston virkeän olemuksen aistii parhaiten piipahtamalla Allianssi-talossa Itä-Pasilassa. Tule siis käymään, lainaamaan ja noutamaan oma kirjastokassisi! :)